2012. május 9., szerda

Stílust vagy divatot kövessünk?

Mit is jelent a "stílus"? Természetesen lehet tudományosan és egész precízen is fogalmazni, ám konkrétan az öltözködési stílusról pontos definíciót nem nagyon találni :) (Egyáltalán van rá szükség?)

Nézzük, mit mondott erről Giorgio Armani: 
"A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia. " 
De Armani ezt is mondta: "A különbség a stílus és a divat között a minőség." 




Számomra kicsit ellentmondásosnak tűnik e két megállapítás, mert abból, hogy a stílust "mindenki megengedheti magának", az következik, hogy nem kell feltétlenül a legfinomabb és drága darabokat beszerezni ahhoz, hogy stílusod legyen. Ugyanakkor a második kijelentés szerint igenis akkor van igazán stílusod, ha figyelsz a minőségre, s a ruha eredetére (értsd: pl tervezői darabok).

Coco Chanel így vélekedik erről: "A divat változik, a stílus örök." Azaz: mindenki megtalálhatja magának azt a külső megjelenési formát, amely jellemző lehet rá folyamatosan, akármit is hozzon a divat legfrissebb szele... 

"A stílus annyi, mint tudni, hogy ki vagy, hogy mit akarsz mondani, és fütyülni minden másra." - olvashatjuk Kim Cattrall-tól. Tehát a stílus létének értelme, hogy TE legyél benne, mögötte, TÉGED mutasson meg és közvetítsen a külvilág felé. 

Joseph Joubert ezzel nyugtat meg: "Mindenfajta stílus jó, feltéve, hogy ízléssel alkalmazzuk."

Ezzel szemben a divat egy örökké változó, alakuló, mozgékony és sokkal felszínesebb jelenség. Ha mindig divatos akarsz lenni, igen nehéz dolgod van: nemcsak állandóan figyelemmel kell kísérned az új trendeket és irányvonalakat, de rengeteg pénzt vagy kénytelen elkölteni arra, hogy tartani tudd a tempót. Hiszen a divat a fogyasztói társadalom mohóságával jár kéz a kézben... Természetesen örömteli és sokszor pótolhatatlan élvezeteket nyújtó életmód fashionisztának, vagy "divatikonnak" lenni :) Ha van pénzed és időd rá, miért is ne tennéd? (Én tulajdonképpen csak a környezetszennyező mellékhatásaira hívnám fel a figyelmed.) 

Ám ha stílusod van és - ahogy fentebb boncolgattuk - ez Téged jelenít meg és a személyiségeddel van összhangban, akkor nem kell stresszelve, a pénztárcádért aggódva mindig mindent összevásárolnod. Egy minőségibb, tudatosabb, kifinomultabb szemléletmódot sajátíthatsz el általa, amely jó esetben kihatással lehet életed többi területére is. Ha pedig nem érzed ösztönösen, "zsigerből", hogy mi a jó Neked, milyen a Te stílusod - hát meg tudod tanulni! Csak egy kicsike türelem és nyitottság kell hozzá :) Hiszen ezt már Armani is megmondta...  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése